Domowe krakersy

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Idealna przekąska na filmowe popołudnie lub wieczór z książką

Lubię chrupać. Chipsy, paluszki, orzeszki, krakersy. Postanowiłam zrobić swoje, pieczone w piekarniku, zdrowsze, b bez konserwantów. I co? Wyszły smaczne, słone, makowe. Dokładnie takie, jakie lubię. Mam nadzieję, że Wam tez przypadną do gustu.
 

 
Składniki:
 
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżeczka soli
2 łyżki maku
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
 
Przygotowanie:

Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło. Dodajemy śmietanę i mak i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy kwadraty o boku ok. 4 cm i przecinamy je na pół, żeby powstały trójkąty. Ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je ok. 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Jeżeli chcecie żeby krakersy były cieńsze niż na zdjęciach ponakłuwajcie je widelcem.

Życzę smacznego i udanego wieczoru z przekąską!

3 komentarze

  1. przepis stanowczo do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Maślane i aromatyczne, uwielbiam takie słone ciasteczka! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  3. polecam. Moim zdaniem są lepsze niż kupne!

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista