Lubię chrupać. Chipsy, paluszki, orzeszki, krakersy. Postanowiłam zrobić swoje, pieczone w piekarniku, zdrowsze, b bez konserwantów. I co? Wyszły smaczne, słone, makowe. Dokładnie takie, jakie lubię. Mam nadzieję, że Wam tez przypadną do gustu.
Składniki:
200 g mąki pszennej
100 g masła
1 łyżka kwaśnej śmietany
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/2 płaska łyżeczka soli
2 łyżki maku
do posmarowania: 1 jajko roztrzepane
Przygotowanie:
Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i solą. Dodajemy pokrojone w kostkę miękkie masło. Dodajemy śmietanę i mak i zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki na ok godzinę. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na stolnicy na grubość ok 0,5 cm. Wycinamy kwadraty o boku ok. 4 cm i przecinamy je na pół, żeby powstały trójkąty. Ciastka wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym jajkiem. Pieczemy je ok. 10 minut, aż nabiorą złocistego koloru.
Jeżeli chcecie żeby krakersy były cieńsze niż na zdjęciach ponakłuwajcie je widelcem.
Życzę smacznego i udanego wieczoru z przekąską!
przepis stanowczo do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMaślane i aromatyczne, uwielbiam takie słone ciasteczka! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńpolecam. Moim zdaniem są lepsze niż kupne!
OdpowiedzUsuń