Cynamonowa tarta z różami jabłkowymi

środa, 18 grudnia 2013

Cynamonowa tarta z różami

Tarta nika tak samo szybko jak powstaje. Efektowne róże dodają jej wdzięku i sprawiają, że chce się ją zjeść natychmiast po wyjęciu z piekarnika. Zdecydowanie to jedna ze smaczniejszych i zarazem bardzo ciekawie wyglądających tart, jakie jadłam i piekłam. Robiłam ją późnym wieczorem, a rano pozostały resztki tarty. Dobrze, że zdążyłam zrobić zdjęcia :)


Składniki:

1,5 szkl płatków owsianych
1 łyżeczka cynamonu
ok 80g masła
Płatki owsiane i cynamon łączymy z roztopionym masłem. Gotową masą wykładamy spód natłuszczonej formy. 

Składniki na cynamonową masę budyniową:
ok 0,5 szkl mleka
ok 1/3 szkl cukru
ok 1-2 łyżek cynamon
ok 3 łyżki mąki ziemniaczanej
budyń waniliowy

W odrobinie mleka rozpuszczamy cukier, cynamon oraz masę budyniową  Teraz wlewamy masę do gotującej  się reszty mleka  i cały czas mieszamy energicznie do czasu, aż masa porządnie zgęstnieje. 
Przygotowaną w ten sposób cynamonową masę budyniową wykładamy na cynamonowy spód z płatków owsianych.
Dekoracja z jabłek
4 duże jabłka
szczypta cynamonu
Przy pomocy obieraczki wycinamy dużą ilość "paseczków" z umytych jabłek. Paseczki wtykamy w cynamonową masę budyniową formując róże. Następnie całość obsypujemy odrobiną cynamonu i pieczemy w 180C przez ok 15 minut do czasu, aż kwiaty ładnie się zarumienią i będą apetycznie złociste. Należy kontrolować stan upieczenia jabłek, bo róże bardzo szybko mogą się za bardzo zrumienić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista