Pieróg czyli ciasto z kaszy gryczanej i twarogu jak u babci

niedziela, 23 lutego 2014

Pewnie każdy z Was ma swoje smaki dzieciństwa. To ciasto bardzo często robiła moja babcia kiedy byłam mała. Przywołuje mi wspomnienia świetnie spędzonego czasu u babci. To regionalne ciasto lubelszczyzny. Jest popularne w Biłgoraju i Janowie Lubelskim. Takich ciast zazwyczaj nie piecze się na codzień. Moja mama pomogła mi odtworzyć jego smak i muszę przyznać, ze wyszło idelane. Połaczenie smaku kaszy z twarogiem, do tego wyczuwalne przyprawy - sól i cukier niby proste a niepowtarzalne.


Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm)

szklanka kaszy gryczanej
30 dag sera białego tłustego
1/2 kostki masła
4 jajka "zerówki"
płaska łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
pół szkalnki śmietany

na skórkę:
szklanka mąki
1 jajko
łyżeczka cukru
szczypta sol
2 łyżki masła

Przygotowanie:

Kaszę gotujemy w 1/2 litra wody. Jak kasza pęcznieje w garnku (jeżeli łyżka "stanie" w garnku w kaszy) wówczas garnek z kaszą wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika ( ok. 150 st.) na 30 minut. Gdy kasza jest gotowa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce - jako ostatni dodajemy ser.
Skórka: : Ze składników zagniatamy ciasto. jeżeli jest za twarde, dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy i przed włożeniem całości do piekarnika wkładamy ciasto do formy, na nie układamy masę z kaszy i sera i przykrywamy ciastem z wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem.  Pieczemy w temp. 170 st 1,2 h.





1 komentarz

  1. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista