Składniki (na blaszkę 20 x 30 cm)
szklanka kaszy gryczanej
30 dag sera białego tłustego
1/2 kostki masła
4 jajka "zerówki"
płaska łyżka cukru
1/2 łyżeczki soli
pół szkalnki śmietany
na skórkę:
szklanka mąki
1 jajko
łyżeczka cukru
szczypta sol
2 łyżki masła
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy w 1/2 litra wody. Jak kasza pęcznieje w garnku (jeżeli łyżka "stanie" w garnku w kaszy) wówczas garnek z kaszą wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika ( ok. 150 st.) na 30 minut. Gdy kasza jest gotowa wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Następnie wszystkie składniki mieszamy w misce - jako ostatni dodajemy ser.
Skórka: : Ze składników zagniatamy ciasto. jeżeli jest za twarde, dodajemy łyżkę śmietany. Ciasto rozwałkowujemy i przed włożeniem całości do piekarnika wkładamy ciasto do formy, na nie układamy masę z kaszy i sera i przykrywamy ciastem z wierzchu. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy w temp. 170 st 1,2 h.
Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i zapraszam do siebie :)))
OdpowiedzUsuń