Składniki:
duży świeży brokuł lub 450 g mrożonego
1 mly lub 1/2 duzego ziemniaka
łyżka śmietany 18%
łyżka śmietany 30%
kostka bulionowa lub litr bulionu drobiowego
kilka kromek bagietki
kilka plasterków sera żółtego
suszona bazylia
Przygotowanie:
Brokułu i ziemniaka gotujemy do miękkości w bulionie. Odcedzamy, zachowując odlewany bulion. Warzywa blendyjemy dodając stopniowo bulion do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię dość gęste kremy i dodałam ok. szklanki bulionu. Następnie dodajemy obydwie śmietany i przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na kromki bagietki nakłądamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią i zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem do czasu rozpuszczenia sera.
Propozycje na inne kremy z warzyw znajdziecie w postach:
- Krem z marchewki
- Zupa krem z białych warzyw
- Krem z dyni z szafranem
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz