Zielono mi, czyli krem brokułowy z grzankami

sobota, 15 lutego 2014

Lubicie kremy warzywne? Ja bardzo!  Dziś przyszła kolej na brokułowy.  Do niego powracam najczęściej. Kremy zazwyczaj są szybkie w przygotowaniu i jako alternatywa do tradycyjnych zup urozmaicają obiad. Najbardziej lubię je za kremową konsystencję i wyrazisty smak warzyw. I koniecznie z jakimś dodatkiem. Czy to pokruszonym serem, czy małymi grzankami lub pysznymi ziołowo serowymi opieczonymi grzankami.


 Składniki:

duży świeży brokuł lub 450 g mrożonego
1 mly lub 1/2 duzego ziemniaka
łyżka śmietany 18%
łyżka śmietany 30%
kostka bulionowa lub litr bulionu drobiowego       
kilka kromek bagietki
kilka plasterków sera żółtego
suszona bazylia                 

Przygotowanie:

Brokułu i ziemniaka gotujemy do miękkości w bulionie. Odcedzamy, zachowując odlewany bulion. Warzywa blendyjemy dodając stopniowo bulion do uzyskania pożądanej konsystencji. Ja lubię dość gęste kremy i dodałam ok. szklanki bulionu. Następnie dodajemy obydwie śmietany i przyprawiamy i dokładnie mieszamy.
Na kromki bagietki nakłądamy ser żółty i posypujemy suszoną bazylią i zapiekamy w piekarniku z termoobiegiem do czasu rozpuszczenia sera.




Propozycje na inne kremy z warzyw znajdziecie w postach:

- Krem z marchewki
- Zupa krem z białych warzyw
- Krem z dyni z szafranem

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista