Waniliowa panna cotta z musem truskawkowym

piątek, 14 lutego 2014

To jeden z moich ulubionych deserów. Mąż najbardziej lubi kawową, ja jednak zostaję przy tradycyjnej waniliowej. Jednym z jego największych plusów, zaraz po walorach smakowych, jest szybkosc i łatwośc jego przygotowania. Bo co to za filozofia zagotować mleko ze smietaną i schłodzić. A potem delektować się deserem rozpływającym się w ustach.


Składniki ( na 6 małych porcji):

100 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
niecała łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
mus:
6 dużych truskawek (mogą być mrożone)

Przygotowanie:

Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. W garnuszku gotujemy mleko ze śmietaną, mlekiem i cukrem. Po zagotowaniu od razu zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy deser będzie już chłodny wlewamy do foremek przelanych zimną wodą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej jak deser chłodzi się ok 10 godzin). Przed wyjęciem pojemnij z panna cottą wkłądamy do miseczki z gorąca wodą na krótką chwilę w celu sprawniejszego wyjęcia z foremki.
Truskawki rozdrapniamy i następnie przeciskamy przez sito.

Smacznego!!

2 komentarze

  1. dlaczego waniliowa skoro nie ma w przepisie żadnej wanilii czy choćby cukru wanilinowego ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję za słuszną uwagę. Zamiast cukru pudru powinien być cukier waniliowy. Już poprawiłam. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista