Składniki ( na 6 małych porcji):
100 ml śmietanki 30%
100 ml mleka
2 łyżki cukru waniliowego
niecała łyżka cukru
1 1/2 łyżeczki żelatyny
mus:
6 dużych truskawek (mogą być mrożone)
mus:
6 dużych truskawek (mogą być mrożone)
Przygotowanie:
Żelatynę zalewamy niewielką ilością zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. W garnuszku gotujemy mleko ze śmietaną, mlekiem i cukrem. Po zagotowaniu od razu zestawiamy z ognia. Dodajemy żelatynę i szybko mieszamy do całkowitego rozpuszczenia żelatyny. Odstawiamy do wystygnięcia. Kiedy deser będzie już chłodny wlewamy do foremek przelanych zimną wodą i wstawiamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej jak deser chłodzi się ok 10 godzin). Przed wyjęciem pojemnij z panna cottą wkłądamy do miseczki z gorąca wodą na krótką chwilę w celu sprawniejszego wyjęcia z foremki.
Truskawki rozdrapniamy i następnie przeciskamy przez sito.
Smacznego!!
dlaczego waniliowa skoro nie ma w przepisie żadnej wanilii czy choćby cukru wanilinowego ?
OdpowiedzUsuńDziękuję za słuszną uwagę. Zamiast cukru pudru powinien być cukier waniliowy. Już poprawiłam. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń