Nikogo nie trzeba przekonywać o dobrodziejstwie dla organizmu płatków owsianych ze względu na zawarte w nich składniki mineralne. Cynk, potas, witaminy z grupy B, wapń, magnez, żelazo i wiele innych. Do pewnego czasu płatków owsianych używałam głównie jako składnik musli, później dosypywałam do chleba, koktajli owocowych i teraz pomyślałam o placuszkach.
Placuszki najbardziej smakują mi mocno przyrumienione, chrupiące. Spróbujcie sami!
Składniki:
szklanka płatków owsianych
1 jajko
1 łyżeczka miodu
3 łyżki gęstego jogurtu naturalnego
Przygotowanie:
Wszystkie składniki łączymy w misce i kładziemy łyżką na patelni, którą delikatnie smarujemy pędzelkiem z odrobiną oleju. Smażymy z obu stron na złotobrązowy kolor. Można jeść same, doskonale smakują również, np. z suszoną żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz