Jako miłośniczka Włoch jestem również miłośniczką makaronów. Różnych rodzajów pod różnymi postaciami. Te kolorowe już swoim wyglądem urozmaicają posiłek.
Nie zawsze duża ilość składników gwarantuje lepszy smak. Kilka prostych skłądnikó odpowiednio dobranych może w efekcie stworzyć pyszne danie. Tak właśnie było w przypadku tego makaronu. Tradycyjna włoska szynka parmeńska w połączeniu z serkiem mascarpone i odrobiną jogurtu stworzyła niesamowity sos.
Składniki ( na 2 porcje)
60 - 80 g prosciutto crudo
3 łyżki serka mascarpone
3 łyżki jogurtu naturalnego
pół cebuli (lub 1 mała)
łyżka oliwy z oliwek
szklanka makaronu farfalle
Makaron gotujemy al dente i odcedzamy. Na oliwie podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę, kiedy się zeszkli dodajemy pokrojoną w paski szynkę parmeńską. SMażymy ok. 3 minut i dodajemy mascarpone zmieszane z jogurtem naturalnym. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy makaron i od razu podajemy. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz