Składniki:
2 woreczki ryżu ( u mnie parboiled)
1/2 kg mielonej cielęciny
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
1/2 kg pieczarek
cebula
500 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili cayenne
sól i pieprz do smaku
olej do podsmażenia
parmezan lub ser żółty (np. gouda)
łyżeczka masła
świeża zielona pietruszka
Przygotowanie
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i pomidory. Dodajemy przyprawy - majeranek, gałkę muszkatołową i chili oraz sól i pieprz.ujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Oddzielnie dusimy pieczarki na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym masłem układamy warstwowo ryż, sos z mięsem mielonym i pieczarki, układamy starty lub pokrojony w cienkie płaty parmezan i powtarzamy warstwy. Pieczemy w piekarniku ok.30 minut temperaturze 170 st. Podajemy z zieloną pietruszką.
pyszna, u mnie dziś zapiekanka z wołowiną :-)
OdpowiedzUsuńwww.magicznakuchnia.blox.pl
BRYSSSKA Twoja wersja wygląda równie ciekawie, muszę wypróbować!
OdpowiedzUsuń