Zapiekanka z ryżem i cielęciną

sobota, 25 stycznia 2014

Zapiekanki zazwyczaj robi się szybko i w wielu przypadkach są to dania jednogarnkowe. Ta do takich nie należy, ale nagrodą za trud przygotowania jest efekt końcowy. Jeżeli lubicie połączenie mięsa mielonego i ryżu to trafiliście właśnie na świetną potrawę, którą idealnie uzupełniają pozostałe składniki.


Składniki:
2 woreczki ryżu ( u mnie parboiled)
1/2 kg mielonej cielęciny
1 duża lub 2 mniejsze marchewki
1/2 kg pieczarek
cebula
500 ml passaty pomidorowej
1/2 łyżeczki majeranku
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili cayenne
sól i pieprz do smaku
olej do podsmażenia
parmezan lub ser żółty (np. gouda)
łyżeczka masła
świeża zielona pietruszka

Przygotowanie

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, dodajemy mięso mielone, marchewkę pokrojoną w cienkie plasterki i pomidory. Dodajemy przyprawy - majeranek, gałkę muszkatołową i chili oraz sól i pieprz.ujemy na wolnym ogniu około 30 minut. Oddzielnie dusimy pieczarki na niewielkiej ilości oleju. W naczyniu żaroodpornym delikatnie wysmarowanym masłem układamy warstwowo ryż, sos z mięsem mielonym i pieczarki, układamy starty lub pokrojony w cienkie płaty parmezan i powtarzamy warstwy. Pieczemy w piekarniku ok.30 minut temperaturze 170 st. Podajemy z zieloną pietruszką.

2 komentarze

  1. pyszna, u mnie dziś zapiekanka z wołowiną :-)
    www.magicznakuchnia.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. BRYSSSKA Twoja wersja wygląda równie ciekawie, muszę wypróbować!

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista