Łatwy chleb wieloziarnisty

niedziela, 12 stycznia 2014

Chleb na drożdżach
z ziarnami

Odkąd zaczęłam piec chleb praktycznie nie kupujemy pieczywa. Uwielbiam zapach pieczonego chleba o poranku. Najlepszy jest jeszcze delikatnie ciepły z masełkiem. Do tej pory piekłam chleby z zakwasu, a teraz pokusiłam się o wypiek z drożdży i wyszedł bardzo dobry. Chcę się z Wami podzielić tym przepisem, który pochodzi z książki "Chleb, domowy wypiek".



Składniki ( na 1 bochenek):

1/2 kg mąki pszennej ( najlepiej krupczatki)
2,5 dkg drożdży świeżych
3 łyżki siemienia lnianego
6 łyżek ziaren słonecznika
pół szklanki otrąb żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 l wody letniej

Przygotowanie:

Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dobrze mieszamy i zalewamy wodą. Wyrabiamy ciasto ( będzie bardzo luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie wyrabiamy i przekłądamy do wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 220 st. C.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista