z ziarnami
Odkąd zaczęłam piec chleb praktycznie nie kupujemy pieczywa. Uwielbiam zapach pieczonego chleba o poranku. Najlepszy jest jeszcze delikatnie ciepły z masełkiem. Do tej pory piekłam chleby z zakwasu, a teraz pokusiłam się o wypiek z drożdży i wyszedł bardzo dobry. Chcę się z Wami podzielić tym przepisem, który pochodzi z książki "Chleb, domowy wypiek".
Składniki ( na 1 bochenek):
1/2 kg mąki pszennej ( najlepiej krupczatki)
2,5 dkg drożdży świeżych
3 łyżki siemienia lnianego
6 łyżek ziaren słonecznika
pół szklanki otrąb żytnich
3 łyżki sezamu
2 łyżki pestek dyni
3/4 łyżeczki soli
1 łyżka cukru
1 l wody letniej
Przygotowanie:
Mąkę, ziarna, sól, cukier i pokruszone drożdże dobrze mieszamy i zalewamy wodą. Wyrabiamy ciasto ( będzie bardzo luźne), odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Ponownie wyrabiamy i przekłądamy do wyłożonej papierem do pieczenia i nasmarowanej keksówki. Odstawiamy do wyrośnięcia na 20 minut. Pieczemy ok. godzinę w temperaturze 220 st. C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz