Składniki:
ciasto:
1 1/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki masła
3/8 szklanki cukru
1 jajko
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta startej wanilii
szczypta soli
Nadzienie z ricotty
150 g ricotty
2 łyżki masła
3 łyżki cukru
4 łyżeczki mąki uniwersalnej
szczypta soli
szczypta startej wanilii
Polewa czekoladowa:
3/8 szklanki śmietany 30%
100 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Ciasto: mieszamy miękki masło z cukrem, następnie dodajemy sól i wbijamy jajko. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i szczyptą startej wanilii. Wyrabiamy do uzyskania gładkiego ciasta. Zawijamy ciasto w folię kuchenną i wstawiamy do lodówki na godzinę. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowujemy ciasto na płat o grubości ok 4 mm. Wykładamy ciastem natłuszczoną masłem tortownicę. Masa z ricotty: Ricottę przecieramy przez sito, następnie rękami wyrabiamy w misce z cukrem, solą i startą wanilią. Dodajemy mąkę i ciepłe masło. Wyrabiamy, następnie wykładamy na dno tortownicy wyłożone ciastem i pieczemy w temperaturze 179 st. przez 30 minut. Wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia.
Polewa: Czekoladę łamiemy i wkładamy do miski. Gotujemy śmietanę z cukrem w rondlu i wlewamy na czekoladę. Dobrze mieszamy aż otrzymamy gładki krem. Zostawiamy do ostygnięcia i wlewamy do formy z ciasta, aż po brzeg. Wstawiamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
moje smaki:) muszę wypróbować:) pysznie się zapowiada!
OdpowiedzUsuńANTENKA daj znać jak wrażenia po wypróbowaniu.
OdpowiedzUsuń