wołowina z fasolką szparagową i papryką
To typowe danie indyjskie, z charakterystycznym indyjskim aromatem, który uzyskujemy dzięki specyficznym przyprawom. Inspirowałam się przepisem z książki "Kuchnia indyjska najlepsze przepisy", w której znalazłam wiele interesujących przepisów. Zielona fasolka szparagowa z wołowiną to tradycyjna wersja potrawy, do której można wykorzystać również jagnięcinę. Paski czerwonej papryki kontrastują z barwą fasolki, dzięki czemu danie jest kolorowe. Połączenie kilku przypraw nadaje potrawie ciekawy aromat.
Składniki:
250 g zielonej fasolki szparagowej pokrojonej 2-3 centymetrowe kawałki ( u mnie mrożona)
1 łyżka oleju
1 cebula pokrojona w plastry
1 łyżeczka startego imbiru
1 łyżeczka rozgniecionego czosnku
1 łyżeczka chili cayenne
1 1/ łyżeczki soli
1/4 łyżeczki kurkumy
2 posiekane pomidory
400 g chudej wołowiny pokrojonej w kostkę
1 czerwona papryka pokrojona w plastry
2 szklanki wody
1 łyżka posiekanej kolendry świeżej lub suszonej
Przygotowanie:
Fasolkę blanszujemy 3-4 minuty we wrzątku, płuczemy zimną wodą, odcedzamy i studzimy. W garnku z grubym dnem lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim cebulę na złotobrązowo. W miseczce łączymy imbir, czosnek, sproszkowne chili, sól, kurkumę oraz posiekane w kostkę pomidory. Przekładamy uzyskaną pastę do podsmażonej cebuli i smażymy ok 5 min. cały czas mieszając. Dodajemy wołowinę i podsmażamy ok. 4 minuty. Wlewam wodę i doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i dusimy ok. 1-1,5 godziny, aż większość wody odparuje, a mięso będzie miękkie. Wrzucamy paprykę czerwoną i smażymy ok. 4 minuty. Dodajemy fasolkę szparagową i gotujemy ok 10minut. Podajemy posypane kolendrą. Smacznego!
w weekend robiłam dokładnie taką samą wołowinkę, wyszła genialnie!:)
OdpowiedzUsuń