z jabłkiem i sosem musztardowym
Bardzo lubię wątróbkę, choć od niedawna. W dzieciństwie byłam bardzo zniechęcona do niej. Wątróbką zajadałam się w ciąży, kiedy miałam niską hemoglobinę we krwi. Ze względu na wysoką zawartość żelaza polecana jest jako składnik diety podczas jego niedoboru. Dla mnie idealnym połączeniem jest wątróbka z cebulką i jabłkiem. Dziś proponuję Wam dokładnie takie połączenie z dodatkiem sosu musztardowego.
Składniki:
1/2 kg wątróbki drobiowej
1 duża cebula
1 jabłko
sól i pieprz
szklanka mleka (do namoczenia wątróbki)
łyżka oleju
łyżka masła
Sos musztardowy:
3 łyżki musztardy Dijon
1 łyzka jogurtu naturalnego
łyżeczka mąki pszennej
szczypta soli
1/3 szklanki wody
Przygotowanie:
Wątróbkę ozyszczamy, kroimy na drobne kawałki i moczymy w mleku. W między czasie kcebulę kroimy w piórka i podsmażamy na rozgrzanym oleju na złotobrązowy kolor. Wątróbkę odsączamy z mleka, osuszamy ręcznikiem papierowym i dodajemy do cebuli. Podsmażamy ok. 10 minut często mieszając . Solimy pod sam koniec (wtedy wątróbka nie twardnieje).
W między czasie przygotowujemy sos. Musztardę mieszamy z wodą i jogurtem. Doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mąkę wcześniej "zahartowaną". Zagotoujemy.
Jabłka ze skórką kroimy w plastry, wycinamy gniazda nasienne i podsmażamy na roztopionym maśle do momentu aż zmiękną z jednej i z drugiej strony. Wątróbkę układamy na podsmażonym jałku i polewamy sosem musztardowym.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz