Składniki:
warstwa kawowa:
pół łyżeczki żelatyny
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml wody
1/4 łyżeczki cukru
warstwa jasna:
250 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
łyżeczka żelatyny
łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:
Warstwa kawowa: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy. Kawę rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemniczków tak żeby warstwa stanowiła 1/3 wysokości deseru przy mocnym aromacie lub /5 przy słabszym aromacie. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa jasna: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy. W rondelku gotujemy śmietanę z mlekiem, dodajemy cukier i zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną i odstawiamy do wystygnięcia. Wlewamy do naczyń z ciemna warstw. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.
nie powstrzymałabym się przed zjedzeniem takiego deseru:D cudnie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDzień bez kawy nie może się zdarzyć, a taki kawowy smakołyk to świetny pomysł na deser :)
OdpowiedzUsuńChoć moją ulubioną panna cottą jest waniliowa, to ta znika bardzo szybko, bo to ulubiony deser mojego M :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za tradycyjną śmietankową panna cottą, ale na taką kawową mam wielką ochotę :)
OdpowiedzUsuńNie lubię kawy, ale na taką panna cottę bym się skusiła. Wygląda bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńMmm! Takiej jeszcze nie widziałem! Muszę wypróbować! Super!
OdpowiedzUsuń