Mocno kawowa panna cotta

czwartek, 30 stycznia 2014

To kolejny włoski przysmak. Intensywny aromat kawy w podwójnym wydaniu. Mocne espresso i delikatne latte w jednym. Rozpływająca się w ustach, ciekawie  wyglądająca, sprawdza się na każdej imprezie.


Składniki:
warstwa kawowa:
pół łyżeczki żelatyny
3/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
50 ml wody
1/4 łyżeczki cukru
warstwa jasna:
250 ml śmietany kremówki
100 ml mleka
łyżeczka żelatyny
łyżeczka cukru pudru
1/4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Przygotowanie:

Warstwa kawowa: Żelatynę zalewamy odrobiną zimnej wody i odstawiamy. Kawę rozpuszczamy w wodzie z cukrem, dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. Rozlewamy do pojemniczków tak żeby warstwa stanowiła 1/3 wysokości deseru przy mocnym aromacie lub /5 przy słabszym aromacie. Wkładamy do lodówki do całkowitego zastygnięcia.
Warstwa jasna: żelatynę rozpuszczamy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy. W rondelku gotujemy śmietanę z mlekiem, dodajemy cukier i zaraz po zagotowaniu zdejmujemy z ognia. Rozpuszczamy żelatynę i kawę rozpuszczalną  i odstawiamy do wystygnięcia. Wlewamy do naczyń z ciemna warstw. Wstawiamy do lodówki na co najmniej 3 godziny.

6 komentarzy

  1. nie powstrzymałabym się przed zjedzeniem takiego deseru:D cudnie się prezentuje!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzień bez kawy nie może się zdarzyć, a taki kawowy smakołyk to świetny pomysł na deser :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Choć moją ulubioną panna cottą jest waniliowa, to ta znika bardzo szybko, bo to ulubiony deser mojego M :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za tradycyjną śmietankową panna cottą, ale na taką kawową mam wielką ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Nie lubię kawy, ale na taką panna cottę bym się skusiła. Wygląda bardzo zachęcająco :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmm! Takiej jeszcze nie widziałem! Muszę wypróbować! Super!

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista