warstwowy mus
Kiedy szaro i zimno za oknem, mam ochotę na wyczarowanie jakiejś wesołej potrawy. Szczególnie dziś kiedy wieje i sypie śniegiem. Już sam widok tego deseru cieszy oko. Smak dopełnia reszty i od razu samopoczucie jest dużo lepsze.
Składniki na 2 porcje:
pół mango ( bardzo dojrzałe)
2 kiwi
3/4 szklanki truskawek ( u mnie mrożone)
pół szkl. jogurtu greckiego
Wykonanie:
Mango i kiwi obieramy ze skórki. Mango kroimy na pół, wyjmujemy pestkę i blendujemy owoc dokładnie tak by powstał gładki mus. Następnie rozdrabniamy widelcem kiwi, jeżeli jest soczyste i ma dużo soku, jego nadmiar odlewamy. Blendujemy truskawki na gładki mus. Do kieliszków ( najlepiej do szampana) nakładamy delikatnie warstwy musów i jogurt i schładzamy min. 3 h w lodówce. Deser nie powinien stać dłużej niż 12 h.
Taki deser zdecydowanie nastraja optymistycznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda uroczo, Mango - słońce. kiwi zielone jak wiosenna trawa itd. Tego nam dzisiaj potrzeba. Dziękuję
OdpowiedzUsuń