Szarlotka sypana

niedziela, 8 grudnia 2013

Szarlotka sypana
czyli ekspresowe ciasto z jabłkami

 
Szarlotka to moje ulubione ciasto. Jej historia sięga najprawdopodobniej XIV wieku, jednak pierwsze wersje nie zawierały cukru, gdyż wszystkie ówczesne substancje słodzące były bardzo drogie.
Szarlotka sypana z pewnością jest jednym z najszybszych, a zarazem bardzo pysznym ciastem. Cynamon, jabłka i pyszna chrupiąca maślana skórka - oto jak smakuje. Dodatkowym atutem jest szybkość jego przyrządzenia. Sypiemy, ścieramy, układamy warstwy i pieczemy.
Spróbujcie sami.
 
 
Składniki:
 
1 szklanka mąki
1 szklanka kaszy manny
1 1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 kg jabłek (najlepiej antonówek)
1/2 kostki (90 g masła)
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka cynamonu
 
Wykonanie:
 
Jabłka ścieramy na grubej tarce, mieszamy z 3 łyżkami cukru, cukrem waniliowym i cynamonem. Mąkę mieszamy z kasza manną, cukrem i proszkiem do pieczenia. Do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tarta małej tortownicy wsypujemy 1/3 "suchej" masy, ścieramy troszkę masła w postaci wiórek, następnie układamy połowę jabłek. Posypujemy kolejną częścią "suchej" masy - 1/2 której nam zostało i wykładamy pozostałe jabłka. Na wierzch wsypujemy ostatnią część masy, a na nią ścieramy wiórki masła. Pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170 st.
 
Smacznego!


 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista