Kremy to mój ulubiony rodzaj zup. Pomysł na tę zupę zrodził się w jednej z warszawskich restauracji. Jadłam przepyszny krem z białych warzyw. Po jakimś czasie spróbowałam zrobić podobny w domu - wyszedł bardzo dobry!
Składniki:
pół dużego lub 1 mały kalafior
2 pietruszki
2 ziemniaki
odrobina selera
pół cebuli
2 łyżki masła
100 ml śmietany 18%
2 łyżki śmietany 30%
pieprz biały + sól
1.5 l wody
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Do osolonej wody wrzucamy warzywa i gotujemy do miękkości. Dodajemy cebulę. Wszystko blendujemy na gładki krem. Dodajemy śmietany i doprawiamy. Ponownie miksujemy i delikatnie doprowadzamy do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz