To tradycyjna domowa zupa buraczana. Gotowana na bulionie wołowym z jarzynami. Buraczki kroję w cienkie plasterki żeby ich smak był dobrze wyczuwany. Do barszczyku przyrządzam ziemniaczki z cebulka - najlepsze pod słońcem!
Składniki:
kość wołowa na zupę
1,5 l wody
4 średniej wielkości buraczki
2 marchewki
pietruszka
2 ziela angielskie
2 liście laurowe
100 ml śmietany 18%
koncentrat do barszczu czerwonego (u mnie krakus)
sól+pieprz
5-6 ziemniaków
cebula
łyżka masła
Przygotowanie:
Do wody wkładamy kość z liśćmi laurowymi i zielami angielskimi, dodajemy sól i pieprz i gotujemy 1,5 godziny. Żeby bulion wołowy miał dobry aromat wołowinę trzeba nieco dłużej gotować niż pozostałe mięsa. Po tym czasie przecedzamy bulion przez drobne sito. Do bulionu dodajemy warzywa: marchew, pietruszkę i drobno pokrojone buraczki (można zetrzeć na tarce na cieniutkie plasterki). Gotujemy ok. 30 min. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem i dodajemy 2 łyżki koncentratu do barszczu. Następnie dodajemy śmietanę wcześniej zahartowana w kubku.
Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu przepuszczamy przez praskę lub ugniatamy widelcem. Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na maśle. Mieszamy cebulę z ziemniakami.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz