z mascarpone i granatem
Lubię kakaowe ciasta. Zwłaszcza jeśli nie trzeba się natrudzić żeby je upiec. Takie właśnie są muffinki, sprawdzają się do kawy, herbaty, do pracy, szkoły czy na piknik.
Składniki:
125g mąki
pół szkl cukru
2 łyżki kakao
3/4 łyżeczka proszku do pieczenia
pół szkl mleka
1/3 szkl oleju roślinnego
1 jajko
Do dekoracji:
100 g mascarpone
4 łyżki nasion granatu
Przygotowanie:
Do jednej miski wsypujemy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy
W drugiej misce mieszamy wszystkie mokre składniki: wodę, olej, jajka.
Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy krótko i nakładamy masę do foremek na 3/4 wysokości papilotki. Pieczemy 20 min w 200 st. Muffinki mogą delikatnie popękać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz