sałatka z kurczakiem, awokado i rukolą
Pytanie co zjeść na lekką i pożywną kolację? Sałatkę! Ale nie byle jaką. Sałatkę, która dostarczy wartości odżywczych i nie utuczy. Awokado i kurczak to połączenie nieco egzotyczne, ale jak dla mnie trafione. Lubię kolory na talerzu, posiłek od razu robi się przyjemniejszy, a tu króluje zieleń i czerwone pomidorki.
Składniki ( dla dwóch osób)
pół dojrzałego awokado
pierś z kurczaka podwójna
5 pomidorków koktajlowych
rukola
cytryna do skropienia awokado
tymianek, słodka papryka, sól i pieprz ziołowy na panierkę do piersi
olej rzepakowy
na sos:
łyżka musztardy
sok z 1/4 cytryny
łyżka miodu
łyżeczka octu balsamicznego
Przygotowanie:
Sos: wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Pierś oczyszczamy, panierujemy w mieszance przypraw i smażymy na łyżce oleju. Awokado obieramy, kroimy w drobne plastry i skrapiamy sokiem z cytryny. Na liściach rukoli układamy pierś, awokado i pokrojone na pół pomidorki. Całość polewamy przygotowanym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz