wg Nigelli
Te muffinki to niemalże mini wersja szarlotki. Grube kawałki jabłek, cynamonowy aromat i chrupiące migdały to idealne połączenie. Zawsze znikają w mig, jeszcze ciepłe. Jesienią to najczęściej pieczone przeze mnie muffinki.
Składniki:
2 jabłka
250g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżeczki mielonego cynamonu
125g jasnego cukru trzcinowego plus 4 łyżeczki do posypania
125ml płynnego miodu
60ml pitnego jogurtu naturalnego
125ml oleju roślinnego
2 jajka
75g płatków migdałów
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, blaszkę do mufinek wykładamy papierowymi papilotkami. Obieramy jabłka i usuwamy gniazda nasienne, potem kroimy w małą kostkę (ok. 1 cm). Do miski odmierzamy mąkę, proszek do pieczenia i łyżeczkę mielonego cynamonu. W osobnej miseczce lub w dzbanku mieszamy razem trzepaczką 125 g cukru trzcinowego, miód, jogurt, olej roślinny i jajka.
Część płatków migdałów wrzucamy do miski z mąką, a resztę wsypujemy do małej miseczki. Dodajemy drugą łyżeczkę mielonego cynamonu i 4 dodatkowe łyżeczki cukru trzcinowego- to będzie posypka na wierzch mufinek. Dodajemy teraz mokre składniki do suchych, dodajemy posiekane jabłka i lekko mieszamy, ale nie za długo. Grudkowate ciasto daje lżejsze muffinki. Przekładamy masę do papierowych foremek i oprószamy po wierzchu drobną jak żwirek posypką. Wstawiamy formę do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20 minut, aż mufinki wyrosną i nabiorą złotego koloru. Przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem. Jeżeli ciasto dobrze odchodzi są gotowe do wyjęcia.Wyjmujemy formę z piekarnika i odstawiamy na 5 minut. Ostrożnie wyjmujemy muffinki i układamy na metalowej kratce do studzenia ciasta.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz