z makaronem i zielonym groszkiem
Nawet pospolita marchewka może urozmaicić i nadać wyjątkowy smak potrawie. Bardzo lubię smak kandyzowanej marchewki. Z kurczakiem w ziołach tworzą zgrany duet. Jako dodatek makaron z groszkiem i lekka sałatka z winegretem.
Składniki dla 2 osób:
podwójna pierś z kurczaka
6 marchewek
4 gniazda makaronu tagliatelle
opakowanie mini groszku konserwowego (dla dzieci)
mieszanka sałat
oliwa z oliwek
sok z cytryny
tymianek, pieprz ziołowy, sól morska
łyżka brązowego cukru
łyżka masła
3 łyżki wody
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg przepisy na opakowaniu. Groszek odcedzamy z zalewy i rozdrabniamy widelcem. Pierś myjemy i oczyszczamy, obtaczamy w przyprawach (tymianek, pieprz ziołowy, sól) i wkładamy do lodówki na kilkanaście minut. W tym czasie przygotowujemy marchewkę. Obieramy i kroimy w niezbyt grube plastry. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim marchewkę, dodajemy wodę i podduszamy delikatnie marchewkę. Przykrywamy i smażymy do miękkości. W między czasie wyjmujemy z lodówki pierś. Kiedy marchewka będzie miękka zdejmujemy pokrywkę, dodajemy cukier i dokładnie mieszamy. teraz możemy zająć się piersią. Na łyżce oliwy z oliwek podsmażamy pierś na wolnym ogniu na patelni grillowej. W zależności od grubości piersi czas może być różny. U mnie po ok 5 min z każdej strony.
Pierś nakładamy na marchewkę. groszek wykładamy na gniazda makaronowe. Sałaty polewamy sokiem z cytryny i oliwą i delikatnie solimy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz