i migdałami
Przepyszne pieczone w piekarniku polskie gruszki. Mniam! To pomysł na przystawkę i na deser. Te, których użyłam są z sadu moich Rodziców. Dostałam w prezencie gruszki w syropie w wykonaniu mojej Mamy - bezcenne na jesienne i zimowe wieczory. Można je zajadać prosto ze słoika i używać do różnego rodzaju deserów. Dziś proponuję Wam gruszki zapiekane.
Składniki:
3 gruszki przekrojone na pół
3 łyżki żurawiny suszonej
2 łyżki płatków migdałów
2 łyżki soku z cytryny
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. Gruszki ( ja użyłam z syropu) układamy w naczyniu żaroodpornym, skrapiamy sokiem, posypujemy żurawiną i płatkami migdałów i wstawiamy do piekarnika. Zapiekamy ok 5 min. Na 2 ostatnie minuty włączamy funkcję termoobiegu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz