wg Nigelli
Lubię te mocno kakaowe ciasteczka. Obficie posypane cukrem pudrem są idealne! Spróbujcie sami.
Składniki :
250g miękkiego masła
150g cukru
40g kakao
300g mąki
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzejcie do 170 C i wyłóżcie blachę papierem do pieczenia. Ucieramy w misce masło z cukrem. Kiedy otrzymamy lekką i puszystą masę, dodajemy 40g kakao, potem mąkę z sodą oczyszczoną i proszkiem do pieczenia.
Ciasto jest bardzo miękkie i lepkie. Z ciasta formujemy kulki wielkości dużego orzecha włoskiego i spłaszczamy na gruby placek. Układamy krążki na blasze do pieczenia w odstępach
Pieczemy ok. 15 minut - nawet jeśli ciastka nie wyglądają na wypieczone, dojdą w czasie stygnięcia. Mogą być lekko popękane na wierzchu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz