Pierniczki świąteczne

czwartek, 19 grudnia 2013

Mocno aromatyczne , od razu miękkie pierniczki

Jeśli  nie upiekliście pierniczków wcześniej, tak żeby mogły leżakować aby zmiękły, proponuję Wam pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu. Robi się je błyskawicznie. Smakują wyśmienicie. Polecam.


Składniki:
 
500 g mąki
170 g miękkiego masła
1 duże jajko
170 g cukru pudru
2 łyżki miodu
PRZYPRAWA DO PIERNIKA *
2 łyżeczki sody
 
* PRZYPRAWA DO PIERNIKA:
   
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
 pół łyżeczki mielonych goździków
 pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do ciasta (wyjdzie bardzo aromatyczne) lub połowę zachowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja wykorzystałam całą przyprawę.
 
Przygotowanie:

Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopniach C przez około 8 minut. Studzimy na kratce.

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista