Jeśli nie upiekliście pierniczków wcześniej, tak żeby mogły leżakować aby zmiękły, proponuję Wam pierniczki, które są miękkie od razu po upieczeniu. Robi się je błyskawicznie. Smakują wyśmienicie. Polecam.
Składniki:
500 g mąki
170 g miękkiego masła
1 duże jajko
170 g cukru pudru
2 łyżki miodu
PRZYPRAWA DO PIERNIKA *
2 łyżeczki sody
* PRZYPRAWA DO PIERNIKA:
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka suszonego, mielonego imbiru
pół łyżeczki mielonych goździków
pół łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
pół łyżeczki mielonego kardamonu
pół łyżeczki mielonego ziela angielskiego
1/3 łyżeczki mielonego pieprzu
Wszystkie składniki mieszamy i dodajemy do ciasta (wyjdzie bardzo aromatyczne) lub połowę zachowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku. Ja wykorzystałam całą przyprawę.
Przygotowanie:
Suche składniki wsypujemy do miski, mieszamy, dodajemy miód, masło, roztrzepane jajko i wyrabiamy gładkie ciasto.
Ciasto rozwałkowujemy na obsypanym mąką blacie na grubość ok. 4 mm. Wykrawamy różne kształty pierniczków. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach.
Pieczemy w temperaturze 180 stopniach C przez około 8 minut. Studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz