Naleśniki amarantusowe - zdrowie na talerzu

czwartek, 27 marca 2014


O dobrodziejstwach amarantusa chyba nikogo nie trzeba przekonywać. Amarantus - inaczej szkarłat - to jedna z najstarszych roślin uprawianych na świecie. Jedną z wielu cech amarantusa jest zawartość białka, które należy do najbardziej wartościowych białek obecnych w roślinach zbożowych. Szkarłat dostarcza pięciokrotnie więcej żelaza niż ziarno pszenicy! 100 g jego nasion pokrywa 1/3 dziennego zpaotrzebowania na magnez - czyli więcej niż w przypadku szpinaku.
Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds żywności FAO określają szkarłat jako roślinę XXI wieku.
To tyle z teorii.
Tak bogate w składniki odżywcze było nasze śniadanie. Wszyscy lubimy naleśniki, nawet nasz prawie 9-cio miesięczny Synek. Już wiem, że amarantus będzie często gościł na naszym stole.
Niebawem kolejne przepisy na blogu


Składniki:

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z amarantusa (Młyny Wodne)
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni ( przed pierwszym naleśnikiem delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem). Naleśniki smażymy z obydwu stron.

Moja propozycja podania - z serem białym podsmażone na masełku :)



1 komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista