Ze względu na skład chemiczny i wartość odżywczą oraz perspektywę rozwoju i wykorzystanie tej rośliny, eksperci ds żywności FAO określają szkarłat jako roślinę XXI wieku.
To tyle z teorii.
Tak bogate w składniki odżywcze było nasze śniadanie. Wszyscy lubimy naleśniki, nawet nasz prawie 9-cio miesięczny Synek. Już wiem, że amarantus będzie często gościł na naszym stole.
Niebawem kolejne przepisy na blogu
Składniki:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki mąki z amarantusa (Młyny Wodne)
szklanka mleka
szczypta soli
szczypta cukru
łyżeczka oleju
Przygotowanie:
Wszystkie składniki miksujemy na gładka masę. Naleśniki smażymy na rozgrzanej patelni ( przed pierwszym naleśnikiem delikatnie natłuszczam patelnię pędzelkiem). Naleśniki smażymy z obydwu stron.
Moja propozycja podania - z serem białym podsmażone na masełku :)
mniammmmmm zjadłabym:D
OdpowiedzUsuń