Naleśniki orkiszowe

wtorek, 4 marca 2014

O dobrodziejstwie orkiszu chyba nikomu nie trzeba przypominać. Jednogłośnie okrzyknięty jednym z najzdrowszych zbóż. Powraca do łask. Z okazji Dnia Naleśnika proponuję Wam dziś zdrowe naleśniki orkiszowe. Podobno orkisz działa rozweselająco, więc dużo uśmiechu życzę :)


Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
2 1/2 szklanki mleka
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka "zerówki"
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką i puszystą masę i smażymy  z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej pędzelkiem z olejem. 
Smacznego!



2 komentarze

  1. ten cukier to po to, zeby sie nalesniki fajnie przypalaly :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. LESZKO jeżeli patelnia jest dobrze rozgrzana i delikatnie naoliwiona (przynajmniej przy pierwszym naleśniku) to naleśniki nie będą się przypalały.

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

125379

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista