Naleśniki orkiszowe

wtorek, 4 marca 2014

O dobrodziejstwie orkiszu chyba nikomu nie trzeba przypominać. Jednogłośnie okrzyknięty jednym z najzdrowszych zbóż. Powraca do łask. Z okazji Dnia Naleśnika proponuję Wam dziś zdrowe naleśniki orkiszowe. Podobno orkisz działa rozweselająco, więc dużo uśmiechu życzę :)


Składniki:

2 szklanki mąki orkiszowej typ 650
2 1/2 szklanki mleka
1 czubata łyżka jogurtu naturalnego
2 jajka "zerówki"
1/3 łyżeczki soli
1/3 łyżeczki cukru
łyżeczka oleju

Przygotowanie:

Wszystkie składniki miksujemy na gładką i puszystą masę i smażymy  z obydwu stron na złoty kolor na dobrze rozgrzanej patelni wysmarowanej pędzelkiem z olejem. 
Smacznego!



2 komentarze

  1. ten cukier to po to, zeby sie nalesniki fajnie przypalaly :-(

    OdpowiedzUsuń
  2. LESZKO jeżeli patelnia jest dobrze rozgrzana i delikatnie naoliwiona (przynajmniej przy pierwszym naleśniku) to naleśniki nie będą się przypalały.

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista