Składniki ( dla 2 osób):
20 dag wątróbki drobiowej
2 garście rukoli
2 garście roszponki
2 garście świeżego szpinaku
3 łyżki malin ( u mnie mrożone)
5 truskawek
gruszka
sos:
crema all'aceto balsamico Modena
2 truskawki
sól oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Wątróbkę płuczemy, oczyszczamy i moczymy w mleku przez 30 minut. Po tym czasie osuszamy ją w ręczniku papierowym i przekładamy na dobrze rozgrzaną patelnię z tłuszczem. Smażymy ok 2 minut z obydwu stron, następnie zmniejszamy ogień i pod przykryciem dusimy ok. 5 minut często mieszając. Pod koniec odkrywamy i zwiększamy ogień w celu odparowania nadmiaru wody. Solimy. Sałaty i owoce myjemy. Gruszkę obieramy i oczyszczamy z ziaren nasiennych i kroimy w cienkie plastry. Przygotowujemy sos: truskawki przeciskamy przez sito zeby uzyskać mus. Ocet balsamiczny mieszamy z musem truskawkowym i przyprawami. Na talerzach układamy szpinak, roszponkę i rukolę, następnie watróbkę i owoce. Polewamy oliwą z oliwek i przygotowanym sosem.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz