Pasta z wątróbki drobiowej

poniedziałek, 17 lutego 2014

To świetny pomysł an wykorzystanie smazonej wątróbki. U nas rzadko sie zdarza, zeby wątróbka z obiaduzostała więc na pastę muszę od razu odkładać :) Jestem zwolenniczką wszelkiego rodzaju smarowideł na kanapki, zwłaszcza, kiedy są robione w domu. Super, jeśli można je przygotować dosć szybko i łatwo co przy małym dziecku jest wielkim plusem. Tak właśnie powstaje ta pasta - szybko, łatwo i pysznie smakuje.


Składniki:

20 dag wątróbki drobiowej
1 1/2 łyżeczki masła
1/2 łyżeczki cynamonu
1/2 łyżeczki imbiru
sól
olej do smażenia

Przygotowanie:

Wątrbkę oczyszczamy, płuczemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie smażymy na rozgrzanym oleju, po czym zmniejszamy ogień i smażymy ok 5minut często mieszając. Po usmażeniu dodajemy do wątróbki przyprawy i blendujemy na gładki krem. Schładzamy ok godziny i wyjmujemy 15 minut przed podaniem. Przechowujemy w lodówce szczelnie przykrytą żeby powierchnia się nie zeschła


Oto moje propozycje na inne pasty kanapkowe:

Czosnkowa pasta z fety

1 komentarz

  1. robię bardzo podobną:) u nas nazywamy to smarowidełko, pasztetem bez pieczenia; baaardzo lubimy:)

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista