Słone paluszki z sezamem i makiem

piątek, 21 lutego 2014

Uwielbiam podgryzać. Podczas czytania książki, oglądając film czy na imprezie. Jeśli też jesteście takimi podgryzaczami jak ja z pewnością ta przekąska Wam posmakuje. Wystarczy mieć w domu ciasto francuskie i coś do posypania, u mnie sprawdził się sezam z makiem i sól morska. Po 15 minutach przekąska była gotowa.


Składniki:

opakowanie ciasta francuskiego
2 łyżki sezamu
2 łyżki maku
sól morska

Przygotowanie:

Piekarnik nagrzewamy do 210 st. Ciasto francuskie tniemy na centymetrowe paski. Posypujemy sezamem, makiem i solą i zwijamy w rulonik żeby wszystko dobrze się przykleiło do ciasta. Rozwijamy i skręcamy w spiralkę. Kładziemy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i zpiekamy max 10 minut. Trzeba obserwować czy paluchy wcześneij nie nabiorą złotego koloru. Wystarczy chwila nieuwagi i mogą się za mocno spiec.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista