Romantyczna sałatka z indykiem w sezamie

czwartek, 13 lutego 2014

Lubię romntyczne kolacje. Zarówno te wyjściowe, jak i w domowym zaciszu. Kiedy zostajemy w domu to oczywiście ja gotuję :) Bo lubię. Jeszcze bardziej lubię jak to, co przygotuję smakuje Mężowi. On potrafi być naprawdę szczery. Więc jesli mu smakuje, to smakuje. Tak właśnie jest z tą sałatką. Obydwoje ją lubimy. Na szczególne okazje ozdabiam ją sercem, które nadaje romantyczny charakter posiłkowi. Lubię celebrować nasze wspólne chwile przy pysznym jedzeniu z dodatkami, które dopełniają całości.


Składniki ( dla 2 osób):

400  g piersi z indyka
2 garście rukoli
2 garście roszponki
2 garście świeżego szpinaku
pomidor
czerwona papryka
200 g pieczarek (najlepiej małych)
łyżka ciemnego sosu sojowego
crema all'aceto balsamico Modena
oliwa z oliwek
sól i pieprz
1/3 placka torilli

Przygotowanie:

Pierś przygotowujemy wg tego przepisu . Pieczarki dokładnie myjemy. Jeżeli sa małe zostawiamy w całości, większe kroimy na pół lub na ćwiartki. Podsmażamy na odrobinie oleju, dodajemy sos sojowy i 2 łyżki wody i na bardzo małym ogniu dusimy ok. 5 minut często mieszając. Sałaty i pozostałe warzywa myjemy. Pomidora kroimy na duże kwadraty, paprykę na mniejsze. Na sałatach ukłądamy warzywa, pieczarki i pierś.

Przygotowanie serca:

tortillę kroimy na centymetrowe paski. Formujemy z nich serce, ciasto na złączach delikatnie moczymy w wodzie żeby lepiej się skleiło. Wkładamy do nagrzanego do 160 st piekarnika na 5 minut.

2 komentarze

  1. a kiedy dodać crema all'aceto balsamico Modena ?

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepraszam, już uzupełniam przepis. Na sam koniec delikatnie skrapiam całą sałatkę.

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista