Krem z dyni z szafranem

środa, 27 listopada 2013

Ciepła barwa i smak
z szafranem

Sezon na dynię w pełni. Jestem wielką zwolenniczką kremów warzywnych, to mój ulubiony rodzaj zup. W sieci można znaleźć ogromną różnorodność przepisów na krem z dyni. Ten, który Wam zaproponuję jest moim własnym przepisem, który po kilku modyfikacjach osiągnął obecny kształt. Nie jest ani za gęsty, ani za rzadki. Taki w sam raz. W sam raz również na pochmurne dni. Bo taka jest dynia - rozweselająca, prawda?


Składniki:
kilogram obranej dyni
2 marchewki
pietruszka
ziemniak
cebula
łyżka masła
sól, pieprz
szczypta szafranu
0,5 l bulionu (może być pół l wody z łyżką vegety natural i 2 łyżkami oliwy z oliwek),
liść laurowy i 2 ziela angielskie
płatki migdałów do posypania
Przygotowanie:
Dynię obieramy, wydrążamy pestki i kroimy na około centymetrowe kwadraty. Marchewkę i pietruszkę kroimy w grube plastry, cebulę w ósemki, ziemniaka w drobną kostkę. Warzywa podsmażamy na maśle zalewamy bulionem, wrzucamy liść laurowy i ziele angielskie, doprawiamy i gotujemy 15 minut. Wyjmujemy liść laurowy i ziele i blendujmy warzywa na gładki krem. Jeżeli w trakcie blendowania krem będzie wychodził za rzadki, można odlać trochę bulionu. Dodajemy szczyptę szafranu i zagotowujemy ponownie.  Podajemy z odrobiną szafranu i płatkami migdałów.


Propozycje na inne kremy z warzyw znajdziecie w postach:

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista