z dodatkiem pesto
Karczochy można przyrządzać na wiele sposobów. Najsmaczniejsze jest tzw. serce, czyli środek, do którego jednak dostać się nie jest łatwo. Je się także wewnętrzne listki karczocha. Listki karczocha są idealnym dodatkiem do sałat, można je również jeść na zimno z winegretem.
Świeże karczochy można kupić tylko w wybranych sklepach i dobrze zaopatrzonych warzywniakach, a szkoda. Dodatkowo cena pozostawia wiele do życzenia. Substytutem świeżych karczochów są te dostępne cały rok w zalewie z oleju lub octu. I takich właśnie użyłam przygotowując makaron.
Składniki ( dla 2 osób):
5 gniazd makaronu tagliatelle
słoik karczochów w zalewie z oliwy z oliwek
czubata łyżka zielonego pesto
świeża pietruszka do posypania
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente. W między czasie podsmażamy karczochy. Nie ma potrzeby dodawać oliwy, ponieważ karczochy są dobrze naoliwione. Smażymy często mieszając około 3-4 minut. Makaron i podsmażone karczochy mieszamy z łyżką pesto i od razu serwujemy. Posypujemy pietruszką.
Zgadzacie się, że jest to szybki obiad?
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz