Makaron z karczochami

piątek, 22 listopada 2013

Makaron z karczochami
z dodatkiem pesto

 
 
Karczochy lubię zarówno jako przystawkę, jak i dodatek do dania głównego. Sezon na nie właśnie się zaczyna. Do XVIII wieku gościły na stołach tylko zamożnych rodzin. Karczoch pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego. Znali go już starożytni Grecy i Rzymianie, a Egipcjanie cenili w nich właściwości lecznicze. Dziś karczochy cenione są przez przemysł farmaceutyczny przerabiający je na lekarstwa na obniżenie cholesterolu. Również w kosmetyce  znalazły zastosowanie - są  dodatkiem m.in. do toników oczyszczających skórę.
Karczochy można przyrządzać na wiele sposobów. Najsmaczniejsze jest tzw. serce, czyli środek, do którego jednak dostać się nie jest łatwo. Je się także wewnętrzne listki karczocha. Listki karczocha są idealnym dodatkiem do sałat, można je również jeść na zimno z winegretem.
Świeże karczochy można kupić tylko w wybranych sklepach i dobrze zaopatrzonych warzywniakach, a szkoda. Dodatkowo cena pozostawia wiele do życzenia. Substytutem świeżych karczochów są te dostępne cały rok w zalewie z oleju lub octu. I takich właśnie użyłam przygotowując makaron.


 

 
 
Składniki ( dla 2 osób):
 
5 gniazd makaronu tagliatelle
słoik karczochów w zalewie z oliwy z oliwek
czubata łyżka zielonego pesto
świeża pietruszka do posypania
 
Przygotowanie:
 
Makaron gotujemy al dente. W między czasie podsmażamy karczochy. Nie ma potrzeby dodawać oliwy, ponieważ karczochy są dobrze naoliwione. Smażymy często mieszając około 3-4 minut. Makaron i podsmażone karczochy mieszamy z łyżką pesto i od razu serwujemy. Posypujemy pietruszką.
Zgadzacie się, że jest to szybki obiad? 
 
 
 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista