warstwowa waniliowo - kawowa
Uwielbiam panna cottę, w każdej postaci - waniliową, owocową, kawową. Nazywana arystokratką wśród deserów. Panna cotta jest chyba obok tiramisu jednym z najbardziej znanych włoskich deserów, wywodzi się z terenu północnej Italii, a jej historia sięga do XVIII wieku.
Pokusiłam się o warstwową panna cottę w małym kieliszku, typowy deser na kilka małych łyżeczek. Wabi ciekawym wyglądem, a jeszcze lepiej smakuje.
Spróbujcie sami.
Składniki ( na 8 kieliszków):
Warstwa waniliowa i jasna kawowa:
125 ml śmietany 30%
125 ml mleka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
Warstwa kawowa ciemna:
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
3/4 łyżeczki żelatyny
Wykonanie:
Warstwa kawowa ciemna:
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. kawę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z żelatyną. Wlewamy do kieliszków mniej więcej na 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub do zamrażarki na ok 5-10 minut.
Warstwa waniliowa i kawowa jasna
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę 30% i mleko, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy. Zestawiamy z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną. Studzimy około 15 minut. Pół przygotowanej śmietanki mieszamy z kawą rozpuszczalną i wlewamy do kieliszków z ciemną kawową warstwą ( ciemna warstwa powinna stężeć , jeśli nadal jest płynna pozostawiamy ją w lodówce do zupełnego stężenia). Następnie kieliszki ponownie wkładamy do lodówki na dłużej lub do zamrażarki na krócej. Po stężeniu wyjmujemy i wlewamy warstwę waniliową i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
Z kawowym akcentem musiała być pyszna :)
OdpowiedzUsuń