Warstwowa panna cotta

sobota, 23 listopada 2013

Pnna cotta
warstwowa waniliowo - kawowa

Uwielbiam panna cottę, w każdej postaci - waniliową, owocową, kawową. Nazywana arystokratką wśród deserów. Panna cotta jest chyba obok tiramisu jednym z najbardziej znanych  włoskich deserów, wywodzi się z terenu północnej Italii, a jej historia sięga do XVIII wieku.
Pokusiłam się o warstwową panna cottę w małym kieliszku, typowy deser na kilka małych łyżeczek. Wabi ciekawym wyglądem, a jeszcze lepiej smakuje.
Spróbujcie sami.

 
Składniki ( na 8 kieliszków):
 
Warstwa waniliowa i jasna kawowa:
125 ml śmietany 30%
125 ml mleka
cukier waniliowy
1,5 łyżeczki żelatyny
1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
 
Warstwa kawowa ciemna:
płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
100 ml wody
3/4 łyżeczki żelatyny
 
Wykonanie:
 
Warstwa kawowa ciemna:
 
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy żeby napęczniała. kawę rozpuszczamy w wodzie i mieszamy z żelatyną. Wlewamy do kieliszków mniej więcej na 1/3 wysokości. Wkładamy do lodówki na ok. pół godziny lub do zamrażarki na ok 5-10 minut.
 
Warstwa waniliowa i kawowa jasna
 
Żelatynę zalewamy łyżką zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka z grubym dnem wlewamy śmietankę 30% i mleko, dodajemy cukier waniliowy i gotujemy. Zestawiamy  z ognia i mieszamy dokładnie z żelatyną. Studzimy około 15 minut. Pół przygotowanej śmietanki mieszamy z kawą rozpuszczalną i wlewamy do kieliszków z ciemną kawową warstwą ( ciemna warstwa powinna stężeć , jeśli nadal jest płynna pozostawiamy ją w lodówce do zupełnego stężenia). Następnie kieliszki ponownie wkładamy do lodówki na dłużej lub do zamrażarki na krócej. Po stężeniu wyjmujemy i wlewamy warstwę waniliową i pozostawiamy w lodówce na co najmniej 4 godziny (najlepiej na całą noc).
 
 

1 komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista