z otrębami owsianymi
Od dłuższego czasu piekę chleb i w zasadzie nie kupujemy pieczywa. Z chlebem nabrałam już wprawy. Wyzwaniem okazały się bułeczki. Różne przepisy kończyły się różnie, niekoniecznie z powodzeniem. Przepis na te bułeczki był strzałem w dziesiątkę. Są to pierwsze, naprawdę smaczne bułki, jakie upiekłam.
Składniki (na ok. 12 bułeczek) :
na zaczyn
ok. 25 g drożdży świeżych
3 łyżki mleka
niecała łyżeczka cukru
pół kilograma mąki
ok. 1 szklanka otrąb
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej przyprawy włoskiej "Penne alla arabiatta", może być ostra papryka
łyżka suszonego oregano
ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki wody
ok. 1 szklanka otrąb
1,5 łyżeczki soli
pół łyżeczki ostrej przyprawy włoskiej "Penne alla arabiatta", może być ostra papryka
łyżka suszonego oregano
ok. 2 łyżki oliwy z oliwek
3/4 szklanki wody
Wykonanie:
Drożdże rozrabiam z ciepłym mlekiem i cukrem na gładką masę, odstawiam na 10 min. (lub do czasu kiedy się zapienią) w ciepłe miejsce.
Kiedy zaczyn się już zapieni dodajemy go do suchych składników, następnie wlewamy oliwę i wodę i dobrze wyrabiamy na jednolite ciasto ( ok 10 minut) . Wyrobione ciasto odstawiamy na ok 1,5 godz. w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Z ciasta formujemy bułeczki i układamy na blaszce z papierem do pieczenia. Odstawiamy na 15 min, by jeszcze podrosły. Pieczemy ok. 18 min w temp. 180 st.
Bułeczki są w sam raz na śniadanie lub kolację , smakują świetnie z twarożkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz