z prażonymi migdałami
Pomysł na ten krem zrodził się na spacerze z koleżanką. Wstąpiłyśmy na coś ciepłego do pobliskiej knajpki i serwowali akurat krem z marchwi. Muszę przyznać, że bardzo mi posmakował i postanowiłam poeksperymentować w kuchni.
Składniki:
6 marchewek
2 pietruszki
biała część pora
1 cebula
2 liście laurowe
3 ziela angielskie
1l bulionu (może być warzywny z dodatkiem oliwy)
pół łyżeczki tartego imbiru
sól,pieprz
łyżka masła
Wykonanie:
Warzywa myję, obieram, marchewkę, pietruszkę i pora kroję w około półcentymetrowe plasterki, cebulę kroję na pół. Podsmażam je na maśle ok 5 min, często mieszając. Następnie zalewam bulionem, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Wszystko blenduję do uzyskania gładkiego kremu.
Podaję z kleksem śmietany i prażonymi płatkami migdałów.
Propozycje na inne kremy z warzy znajdziecie w postach:
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz