Krem z marchewki

wtorek, 19 listopada 2013

Krem z marchewki
z prażonymi migdałami

Pomysł na ten krem zrodził się na spacerze z koleżanką. Wstąpiłyśmy na coś ciepłego do pobliskiej knajpki i serwowali akurat krem z marchwi. Muszę przyznać, że bardzo mi posmakował i postanowiłam poeksperymentować w kuchni.

Składniki:
6 marchewek
2 pietruszki
biała część pora
1 cebula
2  liście laurowe
3 ziela angielskie
1l bulionu (może być warzywny z dodatkiem oliwy)
pół łyżeczki tartego imbiru
sól,pieprz
łyżka masła
Wykonanie:
Warzywa myję, obieram, marchewkę, pietruszkę i pora kroję w około półcentymetrowe plasterki, cebulę kroję na pół. Podsmażam je na maśle ok 5 min, często mieszając. Następnie zalewam bulionem, dodaję przyprawy i gotuję pod przykryciem, aż marchewka będzie miękka. Wszystko blenduję do uzyskania gładkiego kremu. 
Podaję z kleksem śmietany i prażonymi płatkami migdałów.


Smacznego!

Propozycje na inne kremy z warzy znajdziecie w postach:


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista