Pomysł na pizzę zrodził się późnym wieczorem - jako pomysł na kolację. Nie jest to zbyt zdrowe rozwiązanie, ale łakomstwo wzięło górę. Wiecie, że mimo powszechnej opinii, iż ojczyzną pizzy jest słoneczna Italia, to już starożytni Grecy jadali placki z czosnkiem i oliwą? Pierwsza współczesna pizza powstała najprawdopodobniej w Neapolu w roku 1889. Jako dodatki zawierała mozarellę, pomidory i bazylię.
Moja pizza również reprezentuje narodowe barwy Włoch, jednak bazylię zastąpiłam rukolą.
Składniki ( na blaszkę 24 cm)
Ciasto7g świeżych drożdży 100 ml ciepłej wody1/2 łyżeczki cukru120 g mąki pszennej1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
Dodatki i sos
1 puszka pomidorów bez skórek w sosie pomidorowym1 łyżka oliwy z oliweksól i pieprz, 1 łyżeczka cukru, 1/2 łyżeczki suszonego oregano
1 kulka mozzarelli2 garście świeżej rukoli
1 kulka mozzarelli2 garście świeżej rukoli
Zaczynamy od rozrobienia zaczynu. Drożdże zalewamy ciepłym mlekiem, dodajemy cukier i łyżkę mąki i mieszamy do powstania gładkiej masy. Przykrywamy i odstawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie ( zaczyn powinien się zapienić, jeśli jeszcze nie jest gotowy zostawiamy go jeszcze na 5 minut).
Do miski wsypujemy przesianą mąkę, dodajemy zaczyn, sól, oliwę i wodę i wyrabiamy ciasto ( ok. 15 minut).
Pomidory gotujemy z cukrem, solą i pieprzem i oregano ok. 15 minut. Jak najwięcej wody powinno z nich odparować, jeżeli nadal będą zbyt wodniste, odlewamy łyżką nadmiar wody.
Nagrzewamy piekarnik do temperatury 200 st C. Ciasto wykładamy na blaszkę, smarujemy pomidorami i układamy rozdrobniony ser i szynkę. Część sera zostawiamy i układamy go na minut przed zakończeniem pieczenia. Pizzę pieczemy ok 10-15 minut aż boki będą zrumienione. Po wyjęciu posypujemy rukolą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz