z kremem mascarpone i orzechami
To trochę inna, bogatsza wersja tradycyjnego ciasta marchewkowego. Delikatny krem mascarpone sprawia, że to niesamowicie pyszne ciasto zachwyci każdego. Zdecydowanie ze wszystkich marchewkowych ciast, które jadłam, to jest najlepsze! Zdążyłam ze zdjęciami zanim zniknęło całe :)
Składniki na małą keksówkę:
140 g miękkiego masła
140 g brązowego cukru
3 duże jajka
łyżeczka proszku do pieczenia
łyżeczka proszku do pieczenia
skórka z 1/3 pomarańczy + sok z niej wyciśnięty
90 g mąki pszennej
60 g mielonych migdałów
100 g łuskanych i rozdrobnionych orzechów włoskich + kilka do dekoracji
1 płaska łyżeczka cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
1/3 łyżeczki imbiru
150 g marchwi obranej i startej na grubych oczkach
sól morska
krem mascarpne:
100 ml śmietanki 30%
4 czubate łyżki serka mascarpone
czubata łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia.. Mikserem ucieramy masło z cukrem na jasną kremową masę. Dodajemy po 1 żółtku dodając kolejne dopiero jak poprzednie dobrze połączy się z masą. Następnie dodajemy skórkę i sok z pomarańczy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia i mieszamy. Następnie dodajemy orzechy, migdały, przyprawy oraz startą marchewkę i dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu ubijamy białka z odrobiną soli na sztywną pianę, następnie delikatnie łączymy z masą. Przekładamy do przygotowanej foremki i pieczemy ok. 50 min. Upieczone ciasto pozostawiamy w formie ok. 10 min., następnie studzimy na kratce. Na przestudzone ciasto nakładamy przygotowany krem: śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy po 1 łyżce serka mascarpone dokładnie ubijając. Koleją łyżkę dodajemy gdy poprzednia połączy się z masą śmietankową. Posypujemy orzechami włoskimi.
Inspiracja - Jamie Olivier
Pyszne ciasto,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń