Risotto z szafranem i krewetkami

niedziela, 24 listopada 2013

Risotto z szafranem
i krewetkami

Tak jak mieszkańcy południowych Włoch kochają pastę, tak Ci z północy są miłośnikami risotta. To właśnie północna Italia jest ojczyzną risotta, a dokładnie region Lombardii, której stolicą jest Mediolan.  Risotto można podawać na wiele sposobów. Znakomicie smakuje ze smażoną wątróbką, drobiem, rybami, owocami morza lub plastrem mięsa, z warzywami i grzybami.Do najsłynniejszych zalicza się klasyczne risotto alla milanese z dodatkiem szafranu i parmezanu. 

Po wyprawie do Mediolanu proponuję risotto z krewetkami tygrysimi i szafranem, który nadaje potrawie piękny kolor.

Do przygotowania dobrego risotta bardzo ważne jest jakiego użyjemy ryżu i bulionu. Sposób "impregnowania" ryżu ma również duże znaczenie, podobnie jak cierpliwość w mieszaniu risotta. Zatem czeka nas trochę pracy.

 
 
 
 


Składniki ( dla 2 osób):
 
pół opakowania ryżu do risotto ( Arborio)
krewetki black tiger bez pancerzy 250 g (waga mrożonych)
szczypta szafranu
cebula
2 łyżki masła
1 duży ząbek czosnku
natka pietruszki
 
Domowy bulion do risotto:
 
2 marchewki
pietruszka
por
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól + pieprz
2 łyżki oliwi z oliwek
750 ml wody
 
Przygotowanie:

Przygotowujemy bulion: umyte i obrane warzywa kroimy na ćwiartki, gotując wszystkie składniki przez 15 minut. Przygotowany bulion przecedzamy przez sito. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na łyżce masła, następnie dodajemy ryż i obsmażamy go tak, żeby każde ziarenko było naoliwione. Jest to tzw. impregnowanie ryżu do risotta. Następnie zalewamy ryż szklanką bulionu i dusimy często mieszając. Kiedy ryż "wypije" bulion dolewamy kolejną porcję bulionu. Czynność powtarzamy do momentu kiedy ryż będzie ugotowany al dente. Bardzo ważne jest dokładne mieszanie ryżu, nie może się przypalić. Przed końcem duszenia ryżu dodajemy szczyptę szafranu. Jeżeli ryz jest niedostatecznie doprawiony teraz jest dobry czas, by dodać sól i pieprz.
W między czasie kiedy przygotowujemy ryż na patelni podsmażamy ząbek czosnku ( najlepiej przeciśnięty przez praskę). Dodajemy zamrożone krewetki, solimy i dusimy pod przykryciem ok 10 min. Po tym czasie zdejmujemy przykrywkę i  często mieszając dusimy je do momentu aż woda odparuje.
 

Na talerzach układamy ryż i krewetki posypując obficie natką pietruszki.
Smacznego!

 

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista