Frittata z pomidorami

niedziela, 24 listopada 2013

Frittata z pomidorami
z wędzoną kiełbasą

Czyli omlet w bogatszym wydaniu, jego przyrodnia siostra. Frittatę zawsze robię w piekarniku, dopiekam w funkcji termoobiegu tak, żeby wierzch był idealnie chrupiący. Frittata z wędzoną kiełbasą jest naprawdę aromatyczna i stanowi syte śniadanie.

 
Składniki:
 
3 jajka
30 dag wędzonej kiełbasy ( ewentualnie innej wędliny)
10 dag sera żółtego
świeża bazylia
pomidor
sól + pieprz
łyżka masła
 
Przygotowanie:

Jajka rozbijamy w naczyniu do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę, ser żółty i ok. 5 listków bazylii.  Wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy często mieszając przez ok. pół minuty. Następnie układamy pomidora pokrojonego w grube plastry i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 minuty ( z funkcją termoobiegu) lub na ok. 4 min. bez termoobiegu. Podajemy z listkami bazylii.

 
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista