z wędzoną kiełbasą
Czyli omlet w bogatszym wydaniu, jego przyrodnia siostra. Frittatę zawsze robię w piekarniku, dopiekam w funkcji termoobiegu tak, żeby wierzch był idealnie chrupiący. Frittata z wędzoną kiełbasą jest naprawdę aromatyczna i stanowi syte śniadanie.
Składniki:
3 jajka
30 dag wędzonej kiełbasy ( ewentualnie innej wędliny)
10 dag sera żółtego
świeża bazylia
pomidor
sól + pieprz
łyżka masła
Przygotowanie:
Jajka rozbijamy w naczyniu do uzyskania puszystej konsystencji. Dodajemy pokrojoną drobno wędlinę, ser żółty i ok. 5 listków bazylii. Wylewamy na rozgrzaną patelnię z masłem i smażymy często mieszając przez ok. pół minuty. Następnie układamy pomidora pokrojonego w grube plastry i wstawiamy do piekarnika na ok. 2 minuty ( z funkcją termoobiegu) lub na ok. 4 min. bez termoobiegu. Podajemy z listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz