Składniki:
1/2 kg mąki
1 kostka margaryny
15 dag cukru pudru
2 żółtka
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki octu
1/2 szkl. śmietany
Masa:
mleka
1 szkl. cukru
3 łyżeczki kakao
1/2 szkl. śmietany
masło roślinne
pół opakowania mleka w proszku ( niebieskie opakowanie / pełne)
Przygotowanie:
Orzeszki - ciasto - najlepiej przygotować dzień - dwa przed po to, żeby odpowiednio skruszały.
Ze składników zagniatamy ciasto, dzielimy na małe kuleczki i pieczemy w specjalnej formie na orzeszki.
Masa: Mleko gotujemy, do wrzącego mleka wsypujemy cukier i kakao, następnie rozpuszczamy i studzimy. Ucieramy masło, do którego bardzo powoli dodajemy dobrze schłodzoną masę kakaową cały czas ucierając. Na koniec dodajemy mleko w proszku i dokładnie mieszamy żeby nie było grudek.
Masą napełniamy skorupki orzechów i sklejamy za pomocą masy. Gotowe orzeszki posypujemy kakao.
Smak mojego dzieciństwa... jak ja dawno nie jadłam....
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie na konkurs http://www.piernikowa-chata.blogspot.com/2014/04/konkurs-2w1-wielkanoc-z-decomorreno.html
smażymy?
OdpowiedzUsuńMY MATTER OF TASTE oczywiście pieczemy. Jednak formę smaruję tłuszczem żeby orzeszki ładnie odchodziły.
OdpowiedzUsuńA mleka do masy ma być ile?
OdpowiedzUsuńAGA I CHŁOPAKI tak naprawdę mleka "na oko" żeby masa nie była za gęsta. Ja dodaję ok. połowy opakowania tradycyjnego mleka w proszku w niebieskim woreczku.
UsuńBardzo ciekawy blog i interesujące przepisy. Gratuluję pomysłu i zapraszam też do mnie na
OdpowiedzUsuńwww.odpowiedzinatrudnepytania.pl
ERNEST KACIK dziękuję i zapraszam do śledzenia bloga. Niebawem nowe przepisy :)
Usuń