Makaron z tuńczykiem w sosie pomidorowym

środa, 2 kwietnia 2014

Kiedy nie mam za dużo czasu na przygotowanie obiadu, a głód zaczyna silnie dawać o sobie znać, wtedy sięgam właśnie po ten przepis. Tuńczyka zawsze mam pod ręką, pomidory w domowej spiżarni są niezbędne. I danie gotowe!


Składniki:
pół opakowania makaronu penne ( u mnie lubella)
2 duże puszki tuńczyka w sosie własnym
pomidory ( u mnie 500 ml sosu domowego) lub 2 puszki pomidorów krojonych bez skórki
suszone oregano
sól,pieprz
bazylia do dekoracji

Przygotowanie:

Makaron gotujemy al dente. Do pomidorów dodajemy łyżeczkę suszonego oregano i gotujemy około 15 minut. Jeżeli będą jeszcze bardzo wodniste gotujemy trochę dłużej. Dodajemy odsączonego tuńczyka i jeszcze chwilę gotujemy. Solimy i pieprzymy do smaku. Dodajemy makaron i dokładnie mieszany. Podajemy z listkami świeżej bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista