Składniki (3 małe chlebki)
kilogram i szkl mąki w dowolnym miksie - u mnie pszenna i orkiszowa
3/4 szkl otrębów owsianych
3/4 szkl płatków owsianych
3/3 szkl ziaren słonecznika
1/2 szkl siemienia lnianego
łyżka suszonego oregano
łyżka suszonego oregano
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru
Przygotowanie:
*Z podanej ilości składników można upiec 3 małe bochenki. Ja mieszam suche składniki i piekę jeden bochenek, a na następny raz mam gotową mieszankę mąki i ziaren.
Porcję na 1 bochenek mieszamy z 2,5 szkl. wody, 6 zielonymi oliwkami drobno pokrojonymi, łyżką oregano i przyprawami. Następnie dodajemy zakwas, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odkładamy 2 łyżki zakwasu do słoika ( zakwas możemy przechowywać do 2 tygodni w lodówce), następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 8-10 godz. Po tym czasie pieczemy 75 min w 170 st.
świetny!:)
OdpowiedzUsuń