Chlebek orkiszowy w kształcie serca - na zakwasie z oliwkami i oregano

czwartek, 3 kwietnia 2014

Przepis na chleb jest banalnie prost, a efekt pieczenia... smakowity! Od niedawna piekę chlebki smakowe i zawsze ciekawa jestem efektu po upieczeniu. Ten z oliwkami to typowo włoski aromat pieczywa. Z oliwą tworzą zgrany duet. Foremka w kształcie serca sprawdza się świetnie - dzięki niej mamy urozmaicone i ciekawe kanapki.





Składniki (3 małe chlebki)

kilogram i szkl mąki w dowolnym miksie - u mnie pszenna i orkiszowa

3/4 szkl otrębów owsianych

3/4 szkl płatków owsianych
3/3 szkl ziaren słonecznika
1/2 szkl siemienia lnianego
łyżka suszonego oregano
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka cukru


Przygotowanie:

*Z podanej ilości składników można upiec 3 małe bochenki. Ja mieszam suche składniki i piekę jeden bochenek, a na następny raz mam gotową mieszankę mąki  i ziaren. 

Porcję na 1 bochenek mieszamy z 2,5  szkl. wody, 6 zielonymi oliwkami drobno pokrojonymi, łyżką oregano i przyprawami. Następnie dodajemy  zakwas, dokładnie mieszamy i odstawiamy na 1,5 godz. Po tym czasie odkładamy 2 łyżki zakwasu do słoika ( zakwas możemy przechowywać do 2 tygodni w lodówce), następnie przekładamy ciasto do formy i odstawiamy na 8-10 godz. Po tym czasie pieczemy 75 min w 170 st.

1 komentarz



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista