Kruche ciasto z rabarbarem

poniedziałek, 26 maja 2014

Kruche ciasto, owocowe nadzienie i kruszonka. Uniwersalne ciasto tym razem z rabarbarem w roli głównej. Po prostu "niebo w gębie". Podobnie jak drożdżówki znika jeszcze delikatnie ciepłe. To również jeden ze smaków dzieciństwa.


Składniki:

kruche ciasto:
3 sklanki mąki
100 g masła
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12%
cukier waniliowy
2 jajka
kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
nadzienie:
700 g (ok. 7 łodyg) rabarbaru
4 łyżki cukru brązowego domerara
łyżka miodu
łyżeczka cukru waniliowego

Przygotowanie:

Kruche ciasto : Ze podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu gładkiej masy chłodzimy ciasto w lodówce.  Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Nadzienie: Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na ok. 2 centymetrowe kawałki i mieszay z cukrem, miodem i cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto wykładamy na wysmarowany masłem (najlepiej klarowanym) papier do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 10 minut.
Kruszonka: Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - rozcieramy masło z mąką i cukrem do momentu az powstaną jak najmniejsze grudki.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st ok. 40-50 min.
Smacznego!





3 komentarze

  1. Uwielbiam wszystkie ciasta z dodatkiem rabarbaru:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. BABKA Z RODZYNKIEM może masz jakieś sprawdzone przepisy na ciasto z rabarbarem godne polecenia? Chętnie wypróbuję.

      Usuń
  2. JUSTYNA ŻAK dziękuję! Smakuje również świetnie. Przynajmniej nam :)

    OdpowiedzUsuń



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
 

Szukaj na tym blogu

Łączna liczba wyświetleń

Obserwatorzy

Durszlak.pl
Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

TOP

blog toplista