Składniki:
kruche ciasto:
3 sklanki mąki
100 g masła
3/4 szkl. cukru
łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka śmietany 12%
cukier waniliowy
2 jajka
kruszonka:
50 g masła
1/2 szkl. mąki
1/2 szkl. cukru
nadzienie:
700 g (ok. 7 łodyg) rabarbaru
4 łyżki cukru brązowego domerara
łyżka miodu
łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Kruche ciasto : Ze podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu gładkiej masy chłodzimy ciasto w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Nadzienie: Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na ok. 2 centymetrowe kawałki i mieszay z cukrem, miodem i cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto wykładamy na wysmarowany masłem (najlepiej klarowanym) papier do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 10 minut.
Kruszonka: Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - rozcieramy masło z mąką i cukrem do momentu az powstaną jak najmniejsze grudki.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st ok. 40-50 min.
Smacznego!
Przygotowanie:
Kruche ciasto : Ze podanych składników szybko zagniatamy ciasto. Po uzyskaniu gładkiej masy chłodzimy ciasto w lodówce. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.
Nadzienie: Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na ok. 2 centymetrowe kawałki i mieszay z cukrem, miodem i cukrem waniliowym.
Schłodzone ciasto wykładamy na wysmarowany masłem (najlepiej klarowanym) papier do pieczenia. Ciasto pieczemy ok 10 minut.
Kruszonka: Z podanych składników przygotowujemy kruszonkę - rozcieramy masło z mąką i cukrem do momentu az powstaną jak najmniejsze grudki.
Wyjmujemy ciasto z piekarnika, układamy na nim odsączony rabarbar i posypujemy kruszonką. Pieczemy w 180 st ok. 40-50 min.
Smacznego!
Uwielbiam wszystkie ciasta z dodatkiem rabarbaru:-)
OdpowiedzUsuńBABKA Z RODZYNKIEM może masz jakieś sprawdzone przepisy na ciasto z rabarbarem godne polecenia? Chętnie wypróbuję.
UsuńJUSTYNA ŻAK dziękuję! Smakuje również świetnie. Przynajmniej nam :)
OdpowiedzUsuń